Üretim Next olarak adlandırdığımız yeni dönemde, Enerjisa Üretim’i veriyi en iyi kullanan, dijital yetkinlikleriyle benchmark haline gelmiş, Avrupa’da ticaret faaliyetlerini katlayarak büyüten ve başka kıtalarda da faaliyetlerini başlatan bir şirket haline getirmeyi hedefliyoruz. Buradaki en büyük gücümüz ise “insan”.
Devamını OkuStratejik hedefler ekip arkadaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda davranışsal, mesleki ve liderlik yetkinliklerimizi güçlendirmeye yönelik öğrenme ve gelişim ürünleri tasarlıyoruz.
Devamını Okuİş Sağlığı ve Güvenliğini bir öncelik olarak tanımlamak yerine, “Her Zaman İSG” sloganı ile kurumsal kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz.
Devamını OkuÜretim Next olarak adlandırdığımız yeni dönemde, Enerjisa Üretim’i veriyi en iyi kullanan, dijital yetkinlikleriyle benchmark haline gelmiş, Avrupa’da ticaret faaliyetlerini katlayarak büyüten ve başka kıtalarda da faaliyetlerini başlatan bir şirket haline getirmeyi hedefliyoruz. Buradaki en büyük gücümüz ise “insan”.
Bu yolculuğumuzu gerçekleştirmek için çalışanlarımıza, şirketimizin varlık amacında belirttiğimiz gibi sektörümüze katkı sağlayacak uygulamaları, yeni girişimleri hayata geçiriyor çevik bir anlayışla çağımıza uygun şart ve gerekliliklere göre şekillendiriyor ve sürekli gelişim ve ilerleme üzerine dayalı destekleyici bir kültür üzerine çalışıyoruz. İşin sadece bugününü değil, dönüşümü stratejimizin merkezine koyarak, işin, iş ortamının ve insanın geleceğine yönelik planlar ve projeler üretiyoruz.
İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale ve kızları Melis ve Selen
Videoyu izlemek için tıklayınDaha güzel bir gelecek için durmaksızın üreten, emeğini her gün ortaya tüm Enerjisa Üretimlilerin hedefleri ve hayalleri doğrultusunda, en büyük değerimizin insan olduğunu bilerek çalışıyor, bu değeri açığa çıkaracak insana yatırım çalışmaları yapıyoruz.
Her adımımızda “Önce İnsan” diyerek güçleniyoruz. Ekip arkadaşlarımızı kaynak olarak değil, değer olarak görüyor; bireysel gelişimleri için fırsatlar yaratıyoruz.
Tüm ekip arkadaşlarımızın ihtiyacına ve geleceğin gerekliliklerine cevap veren uygulamalar geliştiriyor, uygulamalarımızın sektöre bilgi, birikim ve yetkin insan kazandırmasını hedefliyoruz.
Enerjisa Üretim olarak;
5 farklı teknolojide üretim yapan, dijital ve ticari faaliyetleri ile yepyeni girişim yetkinliklerimizin bize kazandırdıkları ile çalışanlarımızın sadece tek bir alanda uzmanlaşmaları değil, bir çok farklı alanda deneyim kazanmaları ve beceri geliştirmeleri için fırsatlar yaratıyoruz.
Çalışanlarımızın, iş yaşamları ile özel yaşamlarını dengelemesini önemsiyoruz. İhtiyaç duydukları her anda daima onların ve ailelerinin yanında oluyoruz.
Ekip arkadaşlarımızın performanslarının ötesinde potansiyellerine odaklanıyor; gelişimleri için 360 derece geribildirim alabilecekleri bir ortam sağlıyoruz. Liderlik potansiyeli envanterleri, liderlik stili ve organizasyonel iklim envanterleri ve gelişim merkezi uygulamaları ile farkındalıklarını artırabilecekleri ve doğrudan gelişim planları için odak ve yön belirleyebilecekleri yöntemler uyguluyoruz.
Organizasyonun ve çalışanlarımızın ihtiyacını ve ilerlemesini her yıl düzenli olarak değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme sürecinde gelecek dönem planlamalarını, organizasyondaki her bir kişinin gelecek beklentileri ile gelişim ihtiyaçlarını çalışıyor, kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapıyoruz.
BÖLGESEL GELİŞİM İÇİN İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRİYOR VE İHTİYAÇ ANINDA YEREL KAYNAKLARA ÖNCELİK VERİYORUZ.
Yerel kalkınmayı desteklediğimiz alanlardan bir tanesi de istihdamdır. Tufanbeyli Santrali’nde yerel istihdamı yaklaşık son beş yılda %100 arttırdık. Bu anlamda ilçeye aktarılan yıllık kaynağı da artırmış olduk.
Şirketimizin adını taşıyan ve faaliyette olduğumuz üç okulumuz; Enerjisa Soysallı Orta Okulu, Enerjisa Bandırma Fen Lisesi ve Enerjisa Tufanbeyli Mesleki ve Teknik Lisesi’dir. Bununla beraber yerelde gelişim fırsatları da yaratıyoruz. Sabancı Vakfı ile hayata geçirdiğimiz Enerjisa Üretim Tufanbeyli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinin tamamı Tufanbeyli Santrali’nde staj eğitimlerine başladı.
Esnek Yan Haklar Uygulamamız:
Çalışanlarımıza geniş bir çerçevede yan haklar sunuyoruz ve herkesin ihtiyacının tek tip olmayacağı bilinci ile hazırlamış olduğumuz “sana göre” ile, çalışanlarımızın yan haklarını diledikleri gibi farklılaştırmalarını sağlıyoruz.
Takdir Tanıma Sistemimiz:
Geribildirim farkındalık yaratarak gelişim sağlamak için en önemli araçlardan biri. Geribildirim alış verişini, zamandan ve mekandan bağımsız, 360 derece çalışabilir hale getirmek de bir o kadar önemli. Takdir ve tanıma araçlarımızdan biri olan “İyi ki Varsın “ile birlikte çalışanlarımız birbirlerini, sistemdeki rozetleri birbirlerine göndererek hem takdir ediyor hem de puan kazanmalarını sağlıyor. Kazanılan harcanabilir elektron puanlar, 900’den fazla tedarikçi ve markanın yer aldığı alışveriş portalında kullanılabiliyor.
Çalışan verisine dayalı analizler ile şirket ve İnsan ve Kültür stratejilerimizle uyumlu aksiyonları belirleyerek, kısa-orta-uzun vadeli inisiyatiflerimizi şekillendirmeyi ve çalışan deneyiminde beklentiyi aşan bir deneyim yaratmayı hedefliyoruz.
İş Güvenliği’nin İnsan ve Kültür boyutunda gelişmeye açık yönlerinin sürekli iyileştirilmesini amaçlıyoruz.
Yapılan çalışmalarda;
Enerjisa Üretim’de çalışanlarımızın kariyerlerini sürekli büyüyen iş portföyümüz ile sadece tek bir uzmanlık alanında değil, farklı alanlarda da geliştirmeleri üzerine inisiyatif alabilecekleri, kariyer gelişimlerinin sorumluluklarını üstlenebilecekleri sadece tek bir disiplinde ilerleme ile değil, farklı disiplinlerde de beceri kazandırabilecek şekilde destekliyoruz.
Tersine Mentorluk Programımız:
30 yaş altı ekip arkadaşlarımızı kapsayan Genç Fikir ile üst yönetim ve yeni nesil bakış açıları arasında fikirlerin açıkça beyan edilebildiği, kuşakların birlikte çalışmasını ve birbirlerinden öğrenmelerini destekleyen bir paylaşım ortamı hedefliyoruz.
Stratejik hedefler ekip arkadaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda davranışsal, mesleki ve liderlik yetkinliklerimizi güçlendirmeye yönelik öğrenme ve gelişim ürünleri tasarlıyoruz. Eğitimlerin yanı sıra koçluk/mentorluk fırsatları, dil eğitimi, atölye çalışmaları, deneyimsel öğrenme metotları ve VR teknolojisiyle hazırlanan özel eğitim araçlarından da yararlanıyoruz. Yüz yüze seçeneklere ek olarak çevrimiçi eğitim platformumuz E-Gelişim portalında yenilikçi ve zengin içeriklerle gelişimi destekliyoruz.
2. yılını tamamlayan Enerjisa Üretim Akademi ile Spektrum felsefemize uygun olarak, ekip arkadaşlarımızın yetkinliklerini geliştirmelerine, güncel teknolojileri takip etmelerine ve yeni perspektifler kazanarak eğlenerek öğrenmelerine olanak tanıyan yeni nesil eğitim yolculuğumuzu daha da geliştirdik.
Eğitim kataloğumuzda bulunan 712 eğitim arasında VR teknolojisiyle hazırlanan ManeVRa ve rüzgar türbini gibi özel eğitimlerle sektörde ilk olan benzersiz teknik deneyimler sunuyoruz.
Alanında uzman iç eğitmenlerle tasarlanan özgün eğitim içerikleri sayesinde eğitim sayısının %50 oranında arttığı E-gelişim platformumuzda ise sadece Enerjisa Üretim’e özel 148 aktif eğitim bulunuyor.
2022 yılında, E-Gelişim portalımız üzerinden 27.504 saat teknik eğitim ve yüz yüze gerçekleştirilen 65.455 saatlik teknik eğitimle birlikte, çalışan başına 102 saat eğitim ortalamasıyla ekip arkadaşlarımızın teknik gelişimlerini desteklemeye devam ediyoruz.
Kültürümüzün en önemli öğelerinin başında “sürekli öğrenme” ve “ilerleme” geliyor. Şirket içi kaynaklarının yanı sıra, çalışanlarımızın yüksek lisans ve doktora yapmalarını hem finansal olarak hem de bu konuda motivasyon yaratmak üzere destekliyoruz.
Her yıl Sabancı Üniversitesi EDU iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz Power MBA Profesyonel Gelişim Programımız ile kariyerini enerji sektöründe ilerletmek isteyen kişilere, uzmanlık alanlarını tanıma, seçme ve/veya profesyonel perspektif geliştirme bakımından önemli bir fırsat yaratıyoruz.
Bilimsel altyapı, piyasalar, üretim teknolojileri, finansal boyutlar, stratejik derinlik ve enerjinin geleceği gibi konuları geniş bir çerçevede birbirimizden öğreniyor ve enerji ekosisteminde güçlü bir bakış açısı yakalıyoruz.
Katılımcılarımız 9 ay süren program kapsamında; enerjinin temelleri, enerjide yönetim, enerji sektörünün geleceği, işletme ve teknik konularına dair derinlemesine bilgi sahibi oluyor.
Program ardından Power MBA Alumni grubu ile mezunlarımızın kişisel gelişimine, birbirleriyle ve sektörle olan iletişimine katkı sağlamaya devam ediyoruz.
Program broşürü İçin tıklayınÜniversitelerin 4. sınıf öğrencilerini ve yeni mezunları iş hayatına hazırlamak üzere tasarladığımız Orion ile her yıl yeni katılımcılara 7 aylık bir deneyim ve gelişim fırsatı sunuyoruz.
Her fazda belirlenen departmanlar kapsamında seçilen adaylara ilgili departmanın teknik yetkinliklerini kazandırmayı hedeflerken; çeşitli workshoplar, grup çalışmaları, kariyer yolunda 1-1 mentorluk, santral gezileri, mesleki ve davranışsal yetkinlik eğitimleri, seminerler, konuk konuşmacılar ve program sonunda yapılan proje ile gençlere kariyerlerine gerçek bir adım atma imkânı sağlıyoruz.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği Lisans Programı’nın Yakıt Kimyası ve Teknolojisi dersi ile Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’nın Enerji Piyasaları ve Optimizasyon dersinde, Boğaziçi Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği Lisans Programı’nın Hidroelektrik Santrallerin Planlama Yönleri dersinde ve Kayseri Üniversitesi Yahyalı Meslek Yüksekokulu’nda şirketimizden alanında uzman takım arkadaşlarımız ile konuşmacı olarak yer alıyoruz.
Aynı zamanda eğitim öğretim dönemlerinde üniversitelerde kariyer fuarları, zirveler ve sektöre özel günlerde konuşmacılarımız ve standımız ile öğrencilerle buluşuyor, enerji sektörü ve Enerjisa Üretim’e dair bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında 17 üniversite etkinliğine katıldık.
Sektörde İşte Eşit Kadın Sertifikası’nı almaya hak kazanan ilk enerji üretim şirketi olduk.
Bağımsız sertifikasyon denetimi, 100’den fazla ülkede denetim, gözetim, test, kalite denetimi ve sertifikasyona kadar birçok alanda farklı sektörlerde hizmet veren İngiliz denetim şirketi Intertek tarafından gerçekleştirildi.
Enerjisa Üretim olarak cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve her türlü ayrımcılığın engellenmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürerek sektöre katkı sağlamaya devam ediyoruz.
Enerjisa Üretim’de Sanat, Oyun, Gastronomi, Gezi ve Spor gibi farklı hobi kulüplerine sahibiz. Bu kulüpler, farklı departmanlardan ekip arkadaşlarımızın bir araya gelerek yeni hobiler edinmelerine ve sosyalleşmelerine destek oluyor. Kültür turlarından, futbol ve bowling turnuvalarına, gastronomi etkinliklerinden sanat faaliyetlerine kadar birçok sosyal etkinlik organize ediyoruz ve her yıl çeşitlendirerek sayılarını artırıyoruz.
Tüm lokasyonlarımızdaki çalışanlarımız ve ailelerini kapsayacak şekilde yürüttüğümüz esenlik programımız Enerjine Sağlık ile sağlık ve esenlik farkındalığı yaratarak ekibimizi sürdürülebilir davranış değişimine yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
Ofis ve sahalarımızda aldığımız önlemler sayesinde 2022 yılında plastik tüketimini bir önceki seneye göre %44 azalttık.
İş Sağlığı ve Güvenliğini bir öncelik olarak tanımlamak yerine, “Her Zaman İSG” sloganı ile kurumsal kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Faaliyetlerimizi her yıl gözden geçiriyor, gerekli görülen süreçleri yenileyerek standartlarımızı hep daha yükseğe taşıyoruz. Enerjisa Üretim’in kapısından içeri giren herkesi İSG gönüllüsü kabul ediyoruz. Bu sayede tüm ekibimiz, daha güvenli ve daha sağlıklı koşul ve davranışların yaratılması ve sürdürülmesinde önemli rol oynuyor.
Toplam üretken bakımın başlangıç seviyesi olan 5S (Ayıklama, Düzenleme, Temizlik, Standardizasyon ve Disiplin) tekniği ile çalışanların düşünce sistemini ve davranışını değiştirmek, sorunların erken teşhis edilmesini sağlamak, keyifli çalışma ortamı yaratmak ve “Sıfır Kaza, Sıfır Hata, Sıfır Arıza” hedeflerinde ilerliyoruz.
Çalışanlarımızın sağlığı odağında sahip olduğumuz “Her Zaman İSG” yaklaşımımızın yanında geliştirdiğimiz dijital uygulamalarımızla da sektörde öncü olmak için çalışıyoruz.
Ekiplerimiz tarafından geliştirilen ENSAFE uygulaması ile:
Faaliyetlerimiz kapsamındaki tehlike ve risklerin analiz edilmesi ve
değerlendirilerek minimize edilmesini,
YES (Yüklenici Entegre Sistemi) ile:
Yüklenicilerin Enerjisa Üretim’in İSG süreçlerine dâhil edilmesini ve
farkındalığın artırılmasını,
Fark@ yazılımımız ile:
Şirket ve yüklenici çalışanlarının, gözledikleri tehlikeli durum ve
yaşadıkları ramak kala olayları kayıt altına alabilmesini ve daha
ciddi olay meydana gelmeden hızlı çözümler üretebilmesini,
Bir start-up firma ile geliştirdiğimiz yazılım ve santrallerimizdeki mevcut kameraları kullanarak hayata geçirdiğimiz Safety Vision ile: İSG süreçlerinin %90’ın üzerinde doğruluk payı ile gerçek zamanlı ölçümlenmesini ve bildirilmesini sağlıyoruz.